środa, 12 sierpnia 2015
Żurek Griźliński
· wywar mięsny 1,5 L
· ziemniaki 4-5 szt
· kiełbasa zwyczajna 20 dag
· cebula 2 szt
· tłuszcz
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· żur kiszony z żytniej mąki
· sól
· pieprz
· czosnek
· majeranek
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, wlać żur, zagotować, doprawić do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz