Translate

piątek, 21 sierpnia 2015

OWOCE TROPIKALNE

ANANASY

100 g => 54 kcal
Pod względem wartości odżywczych ananas zawiera jedynie  średnią ilość wit C- pomarańcze mają jej dwa razy więcej. Znajduje się w nim jednak dużo błonnika i substancji zmniejszających krzepliwość krwi, dzięki czemu ananas doskonale chroni serce.
Ananasy zawierają enzym zwany bromelazą, który w ciągu kilku minut pomaga w strawieniu nawet bardzo dużych porcji białka, rozkładając tylko białko pokarmu i martwych tkanek, nie uszkadzając ściany jelita.
Owoc zalecany jest przy problemach żołądkowych, gorączce, bólu gardła i ogólnych uszkodzeniach tkanki miękkiej. 
Przy wybieraniu ananasa najlepiej zdecydować się na owoc ciężki, ponieważ jest to potwierdzenie dobrej jakości.

WINOGRONA

100 g => 70 kcal
Winogrona to owoce i wyjątkowych właściwościach odżywczych, wzmacniających, oczyszczających i regenerujących. Powinni je jeść rekonwalescenci, chorzy na anemię, zespół chronicznego zmęczenia oraz artretyzm, skazę moczanową oraz reumatyzm
Osobom odchudzającym się zaleca się dwudniowe posty winogronowe, powtarzane raz na 10 dni.
Żucie winogrona zaleca się przy stanach zapalnych dziąseł.
Zalecane jako jeden z produktów chroniącym przed winogronem.
Najlepsze na surowo.

MELONY

Melon cantalupa - 100g => 29kcal
Arbuz -100 g => 30 kcal
Melony należą do tej samej grupy roślin co  ogórki i dyniowate
W okresie upałów melony są znakomitą, odświeżającą przekąską, natomiast duży kawałek różowego arbuza koi pragnienie znacznie lepiej niż napoje gazowane.
Wszystkie odmiany melona łagodnie stymulują pracę nerek i działają lekko przeczyszczająco, są więc zalecane chorym na skazę moczanową lub zaparcia.
Najlepsze na surowo, dojrzałe, jako nie łączona z innymi posiłkami przekąska.

BANANY

100 g => 100kcal
Banany zawierają mnóstwo składników odżywczych, a zwłaszcza potas, witB6,  kwas foliowy oraz spore ilości innych witamin i składników mineralnych. Osoby które się odchudzają unikają bananów ponieważ są przekonane że są tuczące. Nie jest to prawdą, ponieważ jeden owoc dostarcza organizmowi zaledwie 95 kalorii przy wyjątkowych właściwościach odżywczych.
Zawarta w bananach skrobia nie jest lekkostrawna dlatego powinno się jeść banany tylko dojrzałe, kiedy już większość skrobi została przetworzona na cukier.. Na skórce powstają wtedy brązowe cętki. Ponieważ dojrzale banany są lekko strawne, a główną część błonnika stanowią frakcje rozpuszczalne, zaleca się je w leczeniu zaparć i biegunek. Są także pomocne w obniżaniu cholesterolu.
Wysoka zawartość potasu w bananach zapobiega skurczom.
Dojrzałe owoce są źródłem łatwo dostępnej energii,  są idealna przekąską dla osób aktywnych. Jeden banan dostarcza około 25% dziennego zapotrzebowania na witB6, dlatego te owoce zaleca sie takze kobietą cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Jeśli zakopiemy kilka skórek bananowych wokół krzaczków malin, sprawi to że owoce zyskają na smaku i kolorze. Jest to zasługa znajdującego się w skórce magnezu.

GUAWA

100 g => 23 kcal
Guawa jest bogatym źródłem witaminy C- owoc średniej wielkości zaspokaja zapotrzebowanie na ten składnik  na okres 5 dni.
wzmacnia układ odpornościowy organizmu ,działa ochronnie przed chorobami serca i nowotworami.
Guawa o miąższu różowym zawierają więcej witC niz te o białym.
Najwięcej cennej witaminy znajduję się w zielonych dojrzałych owocach, jej ilość jednak zaczyna spadac w miarę dalszego dojrzewania owoców.
Guawy zawierają także sporo fosforu, wapnia i rozpuszczalnego błonnika.
Nawet guawa w puszcze która w procesie przetwarzania traci do 30% witC, nadal pozostaje cennym źródłem błonnika.
Niestety guawy najczęściej konserwuje się w bardzo słodkim syropie, któego nie nalezy spożywać.
Puree ze świeżej guawy dodane do naturalnego jogurtu stanowi zdrowy napój. Zawiera dużo wapnia, dobroczynnych bakterii, witamin oraz błonnika i stanowi odżywczy dodatek do śniadania.

MANGO

100g => 66 kcal
Mango to prawdziwy przysmak i niezwykle zdrowy owoc.
Jedno średnie mango (ok 250 g) w ponad 100% zaspakaja zapotrzebowanie organizm dorosłej osoby na witC, a w 50% na witA, w 20% na witE oraz w 10% na błonnik. Zawiera także sporo potasu i żelaza.
Dzięki tej doskonałej mieszance przeciwutleniaczy mango powinno stać się stałym składnikiem naszej diety.
Zalecane w okresie rekonwalescencji i przy schorzeniach skórnych, wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed rakiem.
Najlepsze na surowo.
Owoce mango można wykorzystać jako składnik koktajli mlecznych, ciast i sosów oraz dżemów.

PAPAJA

100 g => 50 kcal
 Pod względem wartości odżywczej papaja jest niezwykle ważnym produktem żywnościowym q krajach rozwijających się, ponieważ owocuje przez cały rok i jest bogatym źródłem witC. Podobnie jak większość pomarańczowych owoców zawiera także dużą ilość beta karotenu, cennego przeciwutleniacza i prekursora witA. Średnia papaja dwukrotnie zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na witC i w ponad 25% zapotrzebowanie an witA. Z powodu wysokiej zawartości beta karotenu spożycie papai poprawia kondycję skóry, a wysoka dawka wit C wzmacnia układ odpornościowy. W średnim owocu znajduje się 3 g błonnika, dzięki czemu papaja obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje prace jelit.
Najważniejszym składnikiem owocu jest ułatwiający trawienie enzym papaina, który występuje głównie w owocach niedojrzałych.
Papaina jest uzyskiwana z owoców w postaci białej gąbczastej substancji, w której po wysuszeniu uzyskuje się proszek wykorzystywany jako środek zmiękczający mięso.
Nasiona owocu nadają ostry, charakterystyczny aromat i smak octom, olejom i produktom marynowanym.
Papaja w puszcze zawiera bardzo niewiele składników odżywczych. Większość witC i ponad połowa beta karotenu  ginie podczas procesu przetwarzania.
Najlepsze dojrzałe, na surowo.

KIWI

100 g => 57 kcal
Kiwi zawiera nieco więcej witC niż pomarańcze i więcej błonnika niż jabłko.
100g kiwi zaspokaja zapotrzebowanie na wit C w 100%.
Owoc kiwi zawiera także sporo potasu, którego brakuje w bogatej w wysokosodowe produkty diecie. Niedobór tego cennego składnika mineralnego może prowadzić do nadciśnienia, depresji, zmęczenia i niestrawności.
Średni owoc zawiera 250mg potasu i 4 mg sodu.
Wzmacnia układ odpornościowy, pomocne w leczeniu układu trawiennego.
Najlepsze na surowo




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz