Translate

czwartek, 6 sierpnia 2015

Zupa z fasolki szparagowej po Senatorsku


· wywar warzywny 1,5 L
· fasolka szparagowa 40 dag
· pieczarki 10 szt
· tłuszcz
· migdały kilka szt
· papryka konserwowa 1/2 strąka
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· natka pietruszki
· sól
· czarny pieprz mielony

 Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką, ugotować. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, dodać do zupy pod koniec gotowania razem ze zmieloną papryką . tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, lekko rumieniąc, połączyć z zupą, chwile pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką.

2 komentarze:

  1. uwielbiam fasolkę szparagową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) napewno jeszcze nie jeden przepis z fasolką sie pojawi, zapraszam do zaglądania ;-)

      Usuń