wtorek, 4 sierpnia 2015
Zupa fasolowa z brukselką
· wywar warzywny 1,5 L
· fasola biała 1 szkl
· brukselka 40dag
· śmietana 18 proc 2/3 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· żółtka 1-2 szt
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
· cukier
Fasole przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osolona wodą z dodatkiem cukru, ugotować, odcedzić. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z fasolą i brukselką, chwilę pogotować. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz