· Koszyczek:
· mąki 1 kg
· masła 5 dag
· drożdży 4 dag
· cukru 8 dag
· letniego mleka 1/2 L
· jajka 2
· soli szczypta
· skórka otarta z jednej cytryny
Lukier:
· cukru pudru 15 dag
· gorąca woda 4-5 łyżek
Babeczki
· jajek 5 szt
· cukru 5 łyżek
· mąki pszennej 5 lyżek
· proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Babeczki:
Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min.
Koszyczek:
Mąkę przesiej,masło roztop,odstaw.Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka.Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozbij jajka,oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru.Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków,aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem,posmaruj masłem,nakryj plecionką.Zbędne ciasto odetnij.Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem.Piecz w misce 45 min w temp 220stC.Odcięte ciasto zagnieć,uformuj z niego dwa wałki.Jeden zlep w okrąg o śr 17cm,z drugiego zrób ucho koszyka.Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem Piecz 25 min w temp 220stC.Z cukru i wody zrobić gęsty lukier.Sklejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną.
Udekoruj dowolnie ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz