· brokuł 1 szt
· pomidory 2 szt
· jajka 4 szt
· koperek
· majonez
· sól
· pieprz
· mleko 1/2 szkl
· ocet winny 1 łyżka
Brokuł umyj, podziel na różyczki, obgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i octu winnego. Wyjmij ostrożnie brokuł, uważając aby się nie rozpadł, następnie osącz, a potem ostudź na sicie. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz je ze skorupki, i pokrój na ćwiartki. Pomidory umyj i także podziel na ćwiartki.
Ułóż brokuł na środku talerza. Dookoła poukładaj cząstki jajek, miedzy brokułowe różyczki ostrożnie włóż cząstki pomidorów. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem. Ozdób majonezem, na koniec posyp posiekanym koperkiem.
Przepis bierze udział w akcji :
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/
Uwielbiam brokuły :)
OdpowiedzUsuń