Translate

niedziela, 30 sierpnia 2015

Kapuśniak po amatorsku


· wywar mięsny 1,5 L
· kapusta kiszona 45 dag
· kiełbasa 10 dag
· czosnek 1 główka
· masło 1 łyżka
· cebula
· tłuszcz
· mąka pszenna 1-2 łyzki
· papryka konserwowa 1-2 strąki
· sól
· pieprz
· majeranek
ziemniaki 3-4 szt

 Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć, obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki. Czosnek obrać, sparzyć, podsmażyć na maśle. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i pozostałym wywarem, czosnkiem, kiełbasą i zmieloną papryka oraz przyprawami, gotować kilka minut, doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz