· mięso z kurczaka 15-20 dag
· ziemniaki 4-5 szt
· pieczarki 4-6 szt
· tłuszcz
· koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
· musztarda
· papryka słodka mielona
· przyprawa do zup
Mięso umyć, zemleć, zalać wrzącą wodą osoloną, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać koncentrat i mąkę, chwile poddusić, połączyć z ziemniakami i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Przepis bierze udział w akcji :
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/
Lubię zupę ziemniaczaną :)
OdpowiedzUsuńTutaj chętnie przeczytałabym o historii tej zupki, skąd ta nazwa?
OdpowiedzUsuń