Translate

niedziela, 2 sierpnia 2015

O W O C E J A G O D O W E

      

  JEŻYNY

100g => 25 kcal
Jeżyny są jedne z najstarszych owoców świata.
Są wyjątkowo bogatym źródłem wit.E, przy czym jeżyny rosnące dziko zawierają jej więcej niż hodowane. Dzięki temu są bardzo pomocne jako środek zapobiegający schorzeniom serca i układu krążenia. Znajduje się w nich także dużo wit C, są więc silnym przeciwutleniaczem, zmniejszającym ryzyko chorób nowotworowych, zwyrodnieniowych i infekcji. Zawierają też sporo potasu i wystarczającą ilość rozpuszczalnego błonnika, pektyny, by choć w pewnej części zaspokajać dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Najlepiej jeść je surowe lub lekko podduszone.

CZARNA JAGODA, BORÓWKA CZARNA, CZERNICA

100g => 30 kcal
Czarne jagody to jedne z niewielu owoców w tej rodzinie, które najsmaczniejsze są prosto z krzaka. Nie należy jednak jeść ich zbyt wiele, ponieważ zawarty w nich cukier owocowy może wywołać biegunkę.
Czarne jagody zawierają sporo wit C i niewiele wit B1, beta-karotenu oraz potasu.W czarnych jagodach znajdują się przeciwbakteryjne antocjanozydy, które wywierają tonizujący wpływ na naczynia krwionośne, dzięki czemu wykorzystywane są w leczeniu żylaków. Jagody są także pomocne w leczeniu pęcherza moczowego i innych infekcji dróg moczowych.
Po ususzeniu zawartość tanin i innych substancji przeciwbakteryjnych w owocach znacznie wzrasta.

ŻURAWINA

100 g => 11kcal
Ma wysoką zawartość wit C, pomocna w leczeniu i zapaleniu pęcherza i innych infekcji układu moczowego, stymuluje układ odpornościowy, najlepiej stosować ja jako kisiel lub konfiturę do mięs.

MALINY


100g => 30kcal
Maliny sa bogatym źródłem wit C, znajduje się w nich także sporo rozpuszczalnego błonnika, pektyny oraz niewielkie ilości wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Odgrywają ważną rolę w diecie rekonwalescentów, zwłąszcza cierpiacych na choroby serca,zmęczenie i depresje.
Zielarze cenią maliny ponieważ skutecznie obniżają gorączkę. mają także właściwości ściągające, co sprawia, ze dobroczynnie działają na cały układ trawienny; są pomocne we walce ze schorzeniami dziąseł, zaburzeniami żołądkowymi i biegunką.

TRUSKAWKA

100g => 27kcal
Owoce te zawierają umiarkowana ilość żelaza, natomiast dużo wit C, Obecność wit sprawia że żelazo jest dobrze przyswajalne przez organizm, dzięki czemu truskawki można stosować jako środek z zapobieganiu i leczeniu anemii i zmęczenia. Znajduje się tu także dużo rozpuszczalnego błonnika (pektyny), który jest pomocny w wydalaniu cholesterolu. Zawartość pektyny oraz silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że truskawki są zaleca w chorobach serca i układu krążenia, oraz działaja przeciwwirusowo.

Truskawki pomagają wydalać z organizmu podrażniający stawy kwas moczowy, a także obniżają ciśnienie.
UWAGA: u niektórych osób truskawki wywołują reakcje alergiczne.

CZERWONE PORZECZKI

100g => 21 kcal
Czerwone porzeczki to siostry czarnych porzeczek, lecz pod względem wartości odżywczych obie odmiany poważnie się różnią.. Zawierają wit C (zaledwie 1/4 tej dawki co znajduje sie w czarnych porzeczkach).
Dzięki wit C porzeczki wzmacniają system odpornościowy. Podczas gotowania tracą one część wit C, lecz galaretki, soki i inne przetwory z czerwonych porzeczek stanowią cenny dodatek do diety rekonwalescentów. Czerwone porzeczki dostarczają także organizmowi średnich ilości żelaza i błonnika oraz sporo potasu, Składniki nie giną podczas gotowania.
Wzmacniają system immunologiczny, sok z czerwonych porzeczek obniża gorączkę.
Najlepsze na surowo, duszone, jako galaretka lub sok.

PORZECZKI CZARNE

100 g => 28kcal
Czarne porzeczki są wyjątkowo bogatym źródłem wit C. Zawierają je 4 razy więcej niż pomarańcze.
Zawarte w fioletowoczarnej skórce pigmenty, zwane antocjanami, maja właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Oba te składniki wykorzystuje sie w leczeniu stanów zapalnych gardła- pijąc powoli gorący sok z czarnej porzeczki (1/2 filiżanki owoców dusimy przez 10 minut na małym ogniu w 2 filiżankach wody, odcedzamy i dodajemy nieco miodu).
Silne działanie antybakteryjne owoców jest szczególnie cenne w zapobieganiu i leczeniu zatruć pokarmowych, ponieważ wiele bakterii, które wywołują zaburzenia żołądkowe, ginie w walce z antocjanami.
Zawarta w drobnych owocach wit C jest potężnym przeciwutleniaczem, działającym ochronnie przed chorobami serca, układu krążenia i wszystkimi infekcjami. Te owoce zwierają także dużo potasu, mało sodu, są więc pomocne przy wydalaniu dużych ilości płynów nagromadzonych w organizmie i leczeniu nadciśnienia tętniczego.

AGREST

100g => 40 kcal
Owoce posiadają duże źródlo witC. Z powodu wysokiej zawartości kwasu podczas przetwarzania i gotowania agrest traci niewiele witC.
Możemy go jeść na surowo, jako nadzienie do ciast, sosy deserowe i do mięs, z agrestu robi sie takze domowe wino.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz