ANŻELIKA
Smażone w cukrze młode łodygi arcydzięgla, używa się do ciasta, do ubierania tortów, a jego korzeń nadaje sie do sosów, do produkcji kostek bulionowych. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i wzmacnia napięcie naczyń krwionośnych.BAZYLIA
Świeże listki używa sie do surowych i gotowanych potraw z pomidorów, do posypywania kotletów mięsnych i sałatek. Suszoną bazylię można stosować do sosów i ryb. Jest doskonałym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. W połączeniu z majerankiem jest doskonałym dodatkiem do farszów i tartego żółtego sera używanego np do obsypywania zapiekanek. Bazylia pobudza trawienie.CZĄBER
Liście lub łodygi świeże lub suszone używa się mięs, zup i potraw z warzyw strączkowych. Do zup i mięsa dodaje się cząber na 10 minut przed końcem gotowania, ponieważ po dłuższym gotowaniu z cząbrem potrawa staje się gorzka. Fasolę i fasolkę szparagową oprósza się sproszkowanym cząbrem bezpośrednio już na talerzu. Świeżymi posiekanymi listkami cząbru można np posypać placki ziemniaczane. Cząber przeciwdziała wzdęciom.ESTRAGON
służy do aromatyzowania octu i musztardy. Świeże drobno posiekane liście można dodać, do zielonej sałaty, salatki z pomidorów i ogórków. Można nimi doprawiac słone farsze z białego sera. Działa pobudzająco na system trawienny.GORCZYCA
Służy jako przyprawa do marynat i jest surowcem podstawowym przy wyrobie musztardy.JAŁOWIEC
Owoce jałowca używa się do aromatyzowania mięsa i dziczyzny, konserw mięsnych i rybnych. Nadaje charakterystyczny smak i zapach wędzonkom. W kuchni domowej używa się jałowca zmielonego do przyprawiania mięsa i sosów. Działa pobudzająco na wydzielanie żółci i ma właściwości moczopędne.KMINEK
Nasiona kminku używa się jako przyprawy do białego pieczywa, białych i żółtych serów, kapusty kwaszonej, buraczków z chrzanem. Można nim doprawiać mięsa, zupy i sosy. Kminek Ułatwia trawienie i wzmacnia żołądek.LUBCZYK
Świeże i suszone listki, młode pędy i korzeń lubczyku są bardzo charakterystyczną przyprawą do zup, sosów i mięs. Młode listki i pędy w okresie wiosenno-letnim można używać do sałatek i surówek. Dodanie świeżych lub suszonych liści do wywarów zwiększa ich esencjonalność i aromat. Lubczyk działa pobudzająco na apetyt.MAJERANEK
Jest ogólnie znaną przyprawa do mięsa, drobiu, niektórych zup, farszów, potraw z grochu. Świeże listki mogą być używane jako przyprawa do sałatek i niektórych sosów.Pomaga w trawieniu, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, dlatego powinien byc stosowany do potraw tłustych i ciężko strawnych.
MELISA CYTRYNOWA
Świeże lub suszone listki można używać do aromatyzowania sałaty zielonej, sałatek i surówek, do potraw z drobiu, mięsa i grzybów. Jest polecanym dodatkiem do sosów majonezowych, potraw z jajek, zup owocowych i napojów owocowych.MIĘTA PIEPRZOWA
Świeże listki mięty można dodawać do twarogu, sałatki z pomidorów, szpinaku, sałaty zielonej. Napar z liści mięty jest doskonałym napojem orzeźwiającym. Miętę używa się jako przyprawę do mięsa baraniego lub sporządza się z niej sos do pieczonej baraniny. Ma właściwości rozgrzewające, działa dobrze na żołądek i przewód pokarmowy. Stosuje się jako lek przy nerwobólach , bólach wątroby i żołądka.ROZMARYN
Igiełkowe listki rozmarynu, świeże i suszone, są aromatycznym dodatkiem do mięsa, ryb, drobiu, zwłaszcza potraw z rusztu i rożna. Korzystnie działa na żołądek, wątrobe i nerki.SZAŁWIA
Stosowana jest do potraw z roślin strączkowych i tłustych mięs, Świeżą i suszoną szałwię można dodać do jarzyn, marynat, wątróbki, kotletów wieprzowych i cielęcych, potraw z drobiu i ryb.Szałwia jest także stosowana jako środek likwidujący stany zapalne jamy istenj, przy nieżytach gardła i zapaleniu migdałów.
TYMIANEK
Ułatwia trawienie tłuszczu i w związku z tym powinien być stosowany do potraw tłustych, pieczeni baraniej i wieprzowej, do gotowania ryb tłustych, a także do sosów, pasztetów, potraw z ziemniaków. Jako przyprawa aromatyczna tymianek jest doskonały do twarogu i potraw ostrych.Ma właściwości antyseptyczne i przeciwfermentacyjne..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz