Translate

niedziela, 16 sierpnia 2015

Zupa ziemniaczana po Świdnicku


· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 4-5 szt
· pomidory 2 szt
· pieczarki 6 szt
· tłuszcz
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· wędlina 10 dag
· żółtko jaja 1 szt
· natka pietruszki
· sól
· czarny pieprz mielony
· majeranek
· przyprawa do zup

 Ziemniaki umyć. Obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z ziemniakami, śmietaną, wędlina pokrajaną w paseczki oraz pomidorami, chwile pogotować. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.

Przepis bierze udział w akcji :
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

1 komentarz: