sobota, 21 stycznia 2017

Ciasto jabłkowe z makiem

 
mąka pszenna – 20 dag
mak mielony - 20 dag
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
cukier puder – 20 dag
masło – 5 dag
jajka – 4 szt
jabłka – 40 dag
mleko – 200 ml
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa

Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach.
Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką.
Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.
Piec 45 minut w 160stC.
Przestudzone ciasto polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz