wtorek, 3 stycznia 2017

Śledzie z fasolą białą



filety śledziowe - 1/2 kg
mleko zimne - 2 szkl
ogórki kiszone - 6 szt
fasola biała konserwowa - 1 puszka
cebula - 2 szt
sól
pieprz
majonez

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z nadmiaru soli, wyjąć odsączyć i zalac zimnym mlekiem, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce.
cebulę obrać i pokroić  w paski. Ogórki pokroić w paseczki.
Śledzie wyjąc z mleka, odsączyć, pokroić w 2 cm paseczki, dodać do nich cebule i ogórki.
Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać woda i odsączyć na sicie, następnie dodać do sałatki.
posypać sola i pieprzem do smaku i wymieszać wszystko razem dokładnie.
Udekorować kleksem z majonezu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz