sobota, 22 sierpnia 2015
Zupa ziemniaczana po Gdańsku
· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 4-5 szt
· wieprzowina bez kości 25 dag
· cebula 1,-2 szt
· tłuszcz
· koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
· mąka pszenna 1-2 lyżki
· ser żółty 5 dag
· sól
· pieprz
· jałowiec
· przyprawa do zup
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować, mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z cebulą, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z ziemniakami, mięsem, koncentratem, startym serem i przyprawami, chwile pogotować, doprawić do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz