wtorek, 11 sierpnia 2015
Zupa ziemniaczana po kijowsku
· wywar warzywny 1,5 L
· wołowina bez kości 15 dag
· ziemniaki 5 szt
· ogórek kiszony 2 szt
· tłuszcz
· cebula
· koncentrat pomidorowy 1 łyżka
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· parówki cienkie 2-3 szt
· natka pietruszki
· koperek
· sól
· czarny pieprz mielony
· imbir mielony
· przyprawa do zup
Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą i koncentratem pomidorowym, poddusić, połączyć z ziemniakami, śmietaną wymieszaną z mąką oraz obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki parówkami, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną.
Przepis bierze udział w akcji:
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawa wersja kartoflanki. Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jeszcze o oznaczenie każdego z wpisów zgodnie z zasadami akcji. Wtedy będę mogła je zaakceptować.
OdpowiedzUsuńTeraz jest wszystko ok ;)
OdpowiedzUsuń