Translate

piątek, 28 sierpnia 2015

OWOCE SUSZONE

DAKTYLE

Świeże - 100g => 96kcal
Suszone - 100 g => 248 kcal
W owocach świeżych znajduje się pewna ilość witC, która znika w procesie suszenia. Spożycie daktyli jest jednak ważne przede wszystkim na zawartość minerałów, głównie żelaza.
100 g Daktyli w pełni zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Znajduje się w nich nie tylko żelazo ale także spore dawki błonnika i potasu, a witB jest w nich bardzo niewiele, dostarczają nam natomiast znaczących ilości kwasu foliowego.
Zalecane przy anemii, zespole zmęczenia wywołane infekcjami wirusowymi, zespole chronicznego zmęczenia.
Doskonałe jako źródło energii potrzebnej po intensywnym wysiłku fizycznym
Zalecane przy zaparciach.
Najlepsze jako przekąska między posiłkami.

ŚLIWKI SUSZONE

100 g => 269 kcal
Śliwki suszone zawierają dużo potasu, przez co są cennym produktem żywnościowym dla osób cierpiących na nadciśnienie, a także błonnika, żelaza, niacyny, witB 6 i A. Są także znakomitym lekko strawnym źródłem energii.
Śliwki suszone zawierają także substancje chemiczne (hydroxyphenylisatin), która stymuluje mięsień gładki jelita grubego, dzięki czemu owoce te powszechnie stosuje sie w leczeniu zaparć.
Dostępne w sprzedaży  śliwki suszone zwykle konserwuje sie siarką i pokrywa olejem mineralnym, aby zapewnic im apetyczny wygląd i zapobiec sklejaniu się owoców, Przed spożyciem należy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie.

FIGI

Figi świeże - 100 => 43 kcal
figi suszone - 100g => 213 kcal
Figi są znakomitym źródłem lekko strawnych składników odżywczych, między innymi żelaza, potasu, beta-karotenu, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika oraz energii.
Zalecane przy zaparciach, dolegliwościach układu pokarmowego i anemii.
Chronia przed chorobami nowotworowymi.

RODZYNKI

100 g => 82 kcal
Rodzynki to suszone winogrona.
Są one wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnej energii - 100g rodzynków zawiera prawie 70 g naturalnych cukrów, fruktozy i glukozy. Dlatego rodzynki sa niezwykle cennym produktem dla lekkoatletów, alpinistów, a także dla osób cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia.
Rodzynki zawierają wiele cennych składników: błonnik (który pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i usprawnić funkcjonowanie jelit), żelazo- (w przypadku kobiet 100 g rodzynków zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 25%), selen i dużo potasu, który zapobiega zatrzymywanie sie płynów i zmniejsza ciśnienie. Rodzynki zawierają także pewną ilość witA i niewielką lecz znaczącą dawkę witB.
Połączenie wartościowych łatwo przyswajalnych kalorii i zawartości witaminB sprawia, że rodzynki są niezastąpioną przekąską dla cierpiących na depresję, stany lękowe i ogólne rozdrażnienie.
Dostępne w sprzedaży rodzynki konserwowane są siarką i pokrywane olejem mineralnym, by zachowały apetyczny wygląd i nie sklejały się. Suszone owoce kilkakrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Olej mineralny może zakłócić przyswajanie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i podrażnić jelita.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz