piątek, 11 września 2015
Żurek Ułański z wędliną
1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
1/2 szklanki fasoli perłowej
2 cebule
tłuszcz
15 dag okrawków z wędliny
2/3 szklanki śmietany
1-2 łyżki mąki
żur kiszony z żytniej mąki
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek
przyprawa do zu
Fasolę należy przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, zalać wywarem, dodać pokrojoną w paseczki wędliną, odcedzoną fasolę, śmietanę wymieszaną z mąką oraz żur i przyprawy, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz