Translate

piątek, 11 września 2015

Żurek Ułański z wędliną


1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
1/2 szklanki fasoli perłowej
2 cebule
tłuszcz
15 dag okrawków z wędliny
2/3 szklanki śmietany
1-2 łyżki mąki
żur kiszony z żytniej mąki
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek
przyprawa do zu

 Fasolę należy przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, zalać wywarem, dodać pokrojoną w paseczki wędliną, odcedzoną fasolę, śmietanę wymieszaną z mąką oraz żur i przyprawy, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz