Translate

środa, 9 września 2015

Sałatka z makaronu razowego z sosem czosnkowym



Makaron razowy – 200g
Kukurydza konserwowa – 1 puszka
Groszek konserwowy – 1 puszka
Oliwki zielone z papryką – 80 g
Cebulka marynowana – 80 g
Ogórek kiszony – 2-3 szt
SOS:
Jogurt naturalny – 150 g
Majonez – 1 łyżka
Czosnek – 2 ząbki
Sól
Pieprz

 
Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę, oliwki  i ogórki kiszone pokroić w plasterki oraz  cebulkę.
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godz.


Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie"


Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy.
Produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Im mniejszy jest stopień przemiału ziarna, zawierającego w swych zewnętrznych częściach cenne składniki odżywcze, tym większa jest wartość żywieniowa produktów zbożowych. Produkty z mąk z całego przemiału odznaczają się wyższą zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz