Makaron razowy – 200g
Kukurydza konserwowa – 1 puszka
Groszek konserwowy – 1 puszka
Oliwki zielone z papryką – 80 g
Cebulka marynowana – 80 g
Ogórek kiszony – 2-3 szt
SOS:
Jogurt naturalny – 150 g
Majonez – 1 łyżka
Czosnek – 2 ząbki
Sól
Pieprz
Makaron ugotować, przelać zimną
wodą, odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączone z zalewy groszek i
kukurydzę, oliwki i ogórki kiszone
pokroić w plasterki oraz cebulkę.
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
sól i pieprz, polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godz.Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie"
Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy.
Produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Im mniejszy jest stopień przemiału ziarna, zawierającego w swych zewnętrznych częściach cenne składniki odżywcze, tym większa jest wartość żywieniowa produktów zbożowych. Produkty z mąk z całego przemiału odznaczają się wyższą zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz