środa, 2 września 2015
Zupa ziemniaczana Adwokacka
· wywar mięsny 1,5 L
· fasola perłowa 10-15 dag
· ziemniaki 4 szt
· pomidory 3-4 szt
· tłuszcz
· mąka pszenna 1-2 szt
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· szynka wędzona 15 dag
· groszek konserwowy 1/2 szkl
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa mielona
· przyprawa do zup
Fasolę przebrać opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokrajać w cząstki, tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą, śmietaną, wędliną pokrojoną w paseczki i groszkiem konserwowym, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz