Translate

sobota, 12 września 2015

Zupa ziemniaczana po rycersku


1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
4-5 ziemniaków
10 cebul szalotek
tłuszcz
łyżeczka miodu
2 łyżki fasoli Jaś
2 łyżki startego chrzanu
łyżka musztardy
strąk papryki konserwowej
2/3szklanki śmietany
1-2 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, gotować. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać miód, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami w połowie gotowania. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować i połączyć z ziemniakami, chrzanem, musztardą, zmieloną papryką i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

1 komentarz: