poniedziałek, 7 września 2015
Tarta cebulowa
· mąka pszenna 25 dag
· sól
· czarny pieprz mielony
· masło 18 dag
· jajka 4 szt
· cebula 1 kg
· margaryna 5 dag
· mleko 3/4 szkl
· śmietana kremówka 20 dag
· gałka muszkatołowa mielona
Mąkę, sól i 13 dag masa wyrobić z 1 jajkiem i łyżką lodowatej wody na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać, pokroić na połówki, a następnie w cienkie plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Resztę jajek wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min w 200stC
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawe przepisy, wskazówki i porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Zapraszam do grupy kulinarnej - kuchnia pełna smaku :) https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks
OdpowiedzUsuń