Translate

poniedziałek, 7 września 2015

Tarta cebulowa


· mąka pszenna 25 dag
· sól
· czarny pieprz mielony
· masło 18 dag
· jajka 4 szt
· cebula 1 kg
· margaryna 5 dag
· mleko 3/4 szkl
· śmietana kremówka 20 dag
· gałka muszkatołowa mielona

 Mąkę, sól i 13 dag masa wyrobić z 1 jajkiem i łyżką lodowatej wody na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać, pokroić na połówki, a następnie w cienkie plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Resztę jajek wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min w 200stC

1 komentarz:

  1. Ciekawe przepisy, wskazówki i porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Zapraszam do grupy kulinarnej - kuchnia pełna smaku :) https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń