niedziela, 13 września 2015
Kapuśniak po kijowsku
1,5 L wywaru z warzyw
50 dag kapusty czerwonej
2 buraki
marchew
pietruszka
kawałek selera
tłuszcz
cebula
1-2 łyżki mąki
2parówki cienkie
2/3 szklanki śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz
czosnek
cukier
przyprawa do zup
sok cytrynowy
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki parówkami, kapustą, buraczkami, warzywami i śmietaną. Chwilę pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz