Translate

poniedziałek, 14 września 2015

Makaron razowy z pieczonym schabem



Makaron razowy – 30 dag
Kukurydza – 1 puszka
Groszek konserwowy – 1 puszka
Ogórek kiszony – 2 szt
Oliwki – 1 łyżka
Cebulka marynowana – 2 łyżki
Schab – 30 dag
Papryka słodka
Przyprawa do gyrosa
Sól
Zioła prowansalskie
Jogurt  naturalny –100 ml
Majonez – 1 łyżka
Czosnek – 2 ząbki

 
Makaron ugotować, przelać zimna woda , odcedzić.
Wsypać do miski dodać groszek, kukurydzę, cebulkę i ogórek pokrojony w półplasterki.
Schab opłukać, pokroić w plastry ok. 1 cm, posypać delikatnie solą, pieprzem, papryką i przyprawą do gyrosa oraz ziołami, polać oliwą, wymieszać i zostawić na ok. pół godziny. Następnie upiec na rozgrzanej patelni, przestudzić, pokroić w paski i dodać do sałatki.
Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.


Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie"


Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy.
Produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Im mniejszy jest stopień przemiału ziarna, zawierającego w swych zewnętrznych częściach cenne składniki odżywcze, tym większa jest wartość żywieniowa produktów zbożowych. Produkty z mąk z całego przemiału odznaczają się wyższą zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz