Translate

wtorek, 8 września 2015

Tort gwiazda


BISZKOPT:
Jajka – 3 szt
Cukier – 7 łyżek
Cukier waniliowy -1 op
Sól- szczypta
Mąka pszenna – 5 łyżek
Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
Kakao – 2 łyżeczki
KREM:
Wiórki kokosowe – 20 dag
Cukier waniliowy – 1 op
Masło – 25 dag
Cukier – ¾ szkl
Mleko – ½ litra
Mąka pszenna – 1 łyżka
Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki
Żółtka – 2 szt
MASA:
cukier puder 80 dag
żelatyna spożywcza 3 łyzeczki
glukoza w proszku 3 łyżeczki
gorąca woda 50 ml
barwnik spożywczy do ciast
ozdoby cukiernicze

 BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić.

KREM:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu).

 Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki. Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi

 MASA: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski , 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi.Jeśli masa będzie się ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.. Z gotowej masy robimy ozdoby dodając barwniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz