czwartek, 10 września 2015

Ptysie śnieżynki z kremem


MASA:
Mleko - 1/2 Litra
masło- 25 dag
żółtka - 2 szt
cukier -5-6 łyżek
mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
ew. spirytus - 3 łyżki

CIASTO:
woda- 1/2 Litra
mąka pszenną - 1 pełna szklanka
masło- 15 dag
sól- szczypta
jajka - 5 szt
cukier – 1 łyżka

LUKIER:
cukier puder- 3 łyżki
woda -1 łyżka
cukier waniliowy -1 łyżeczka

Wiórki kokosowe

 CIASTO:
Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.

 MASA:
W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlać roztwór i energicznie mieszamy, następnie zmniejszamy ogień cały czas mieszając, aż będzie gładki i gęsty budyń. Zdejmujemy ogień z płomienia i dodajemy do gorącej masy żółtka i dokładnie ucieramy. Gdy masa przestygnie, dodawać ją partiami do utartego masła, cały czas miksując. Jeśli ma być to wersja dla dorosłych właśnie teraz dodajemy alkohol i miksujemy chwilkę. Upieczone i ostudzone ptysie napełniamy masą, lukrujemy i posypujemy kokosem..

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza