środa, 9 września 2015

Torcik jabłkowy z bezą


CIASTO:
· mąka pszenna 500 dag
· masło 200 g
· żółtka 5 szt
· proszek do pieczenia 2 łyzeczki
MASA:
· jabłka 2 kg
· galaretka w proszku 2 op
· cynamon 1 łyżeczka
· kasza manna 1 łyżka
BEZA:
· białka 5 szt
· cukier puder 1 szkl
· kisiel w proszku 2 łyżki

 Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować

2 komentarze: