Translate

niedziela, 6 września 2015

Pyzy z mięsem


CIASTO:
· ziemniaki 1,5 kg
· mąka pszenna 0,5 szkl
· jajka 2 szt
FARSZ:
· cebula 1 szt
· mięso mielone 0,5 kg
· olej 1/4 szkl
· sól
· pieprz

 Ciasto: Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy. Resztę ziemniaków trzemy, odciskamy sok, odstawiamy, po czym zlewamy płyn. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z jajami, solą oraz mąką i zagniatamy. Farsz: Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki. Na każdym kładziemy łyżeczkę nadzienia, kształtujemy kule. Pyzy wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pyzy wyławiamy z wody, układamy na talerzu i polewamy okrasą

2 komentarze: