Translate

czwartek, 3 września 2015

Żurek wrocławski


· wywar mięsny 1,5 L
· pieczarki 6-8 szt
· cebula 2 szt
· śmietana 18 proc 2/3 szkl
· tłuszcz
· szynka gotowana 10 dag
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· żur kiszony z żytniej mąki
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
· majeranek

 Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, zalać wywarem, gotować około 5 minut na małym ogniu, następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, wędliną pokrajaną w paseczki i żurem, chwile pogotować, dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi skwarkami ze słoniny

1 komentarz:

  1. Zapraszam serdecznie na konkurs http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html
    (można zgłaszać przepisy zgłoszone na innych blogach)

    OdpowiedzUsuń