Translate

piątek, 4 września 2015

Pierogi ruskie


· ziemniaki 50 dag
· ser biały 40 dag
· cebula 4 szt
· mąka pszenna 50 dag
· woda ciepła 1 szkl
· sól
· pieprz
· olej

 Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu. Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy boki. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia. Podajemy z pozostałą cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz