· cukinia 4 szt
· żółtka 3 szt
· cebula 2-3 szt
· śmietana 18 proc 2 łyżki
· groszek ptysiowy 10 dag
· sól
· sok z cytryny
· olej
· żółtka 3 szt
· cebula 2-3 szt
· śmietana 18 proc 2 łyżki
· groszek ptysiowy 10 dag
· sól
· sok z cytryny
· olej
Cebulę oraz cukinię obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka,
wlać 1,5 L wody wrzącej, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu.
Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem. Doprawić solą
oraz sokiem z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietana kremówką. Zupę
podgrzać i zalać śmietaną i żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie
gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Można także podac z łyżką posiekanych ziół, wymieszać, nalać do
miseczek..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz