Ciasto:
· jajka 4 szt
· mąka pszenna 3/4 szkl
· budyń toffi 1 op
· kakao 0,5 łyżki
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· cukier 3/4 szkl
· sól
Poncz:
· woda 1/2 szkl
· cukier 1 łyżeczka
· kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Masa:
· śmietana kremówka 350 ml
· cukier puder 2 łyżki
· śmietan-fix 1 op
Dekoracja
· masa kajmakowa 1 op
· perełki czekoladowe
· jajka 4 szt
· mąka pszenna 3/4 szkl
· budyń toffi 1 op
· kakao 0,5 łyżki
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· cukier 3/4 szkl
· sól
Poncz:
· woda 1/2 szkl
· cukier 1 łyżeczka
· kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Masa:
· śmietana kremówka 350 ml
· cukier puder 2 łyżki
· śmietan-fix 1 op
Dekoracja
· masa kajmakowa 1 op
· perełki czekoladowe
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać
żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i
kakao.
Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić.
Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć
ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix
i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta.
masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i
wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi.
Chłodzić około 3 godz.
To ciasto musi być bardzo smaczne :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń