Translate

wtorek, 28 lipca 2015

Ciasto Krówka

  
Ciasto:
· jajka 4 szt
· mąka pszenna 3/4 szkl
· budyń toffi 1 op
· kakao 0,5 łyżki
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· cukier 3/4 szkl
· sól
Poncz:
· woda 1/2 szkl
· cukier 1 łyżeczka
· kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Masa:
· śmietana kremówka 350 ml
· cukier puder 2 łyżki
· śmietan-fix 1 op
Dekoracja
· masa kajmakowa 1 op
· perełki czekoladowe

 Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi. Chłodzić około 3 godz.

1 komentarz: