Okres rekonwalescencji powinien być traktowany jako integralna część procesu leczenia.
Potrzeby żywnościowe pacjentów zależą oczywiście od typu choroby, posiłki dla takiej diety powinny być przygotowane z lekkostrawnych bogatych w składniki odżywcze produktów.
Niezbędne składniki odżywcze to przeciwutleniacze (wit A,C,E), składniki mineralne o działaniu ochronnym np cynk oraz żelazo, które gwarantują wysoki poziom hemoglobiny.
Osoby na takiej diecie powinny jeść dużo:
=> porzeczek czarnych, jagód, owoców cytrusowych, kiwi - ponieważ zawieraja one duzo wit C i flawonoidów,
=> daktyli - bo zawieraja dużo żelaza i łatwo przetwarzalnych kalorii,
=> ziarno owsa - ze względu na wysoką zawartość białka, witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu,
=> ryby - w których znajduje się dużo lekko strawnego białka i minerałów,
=> brokuły, marchew - dostarczają organizmowi beta-karotenu,
=> energodajne owoce suszone,
=> czosnek, cynamon, szałwia, rozmaryn, tymianek - ze względu na właściwości antyseptyczne i pobudzające krążenie,
Osoby na takiej diecie powinny ograniczyć spożycie oczyszczonych węglowodanów, cukrów, alkoholów, produktów z wysoką zawartościa otrąb, tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa.
Na śniadanie dobrze jest włączyć takie produkty jak:
=> płatki zbożowe
=> jogurt z miodem i nasionami sosny
=> melon
=> namoczone wcześniej owoce suszone z jogurtem i cynamonem
=> grzanki z pełnoziarnistego pieczywa
=> gotowane lub sadzone jajka
Na obiad dobrze jest włączyć takie produkty jak:
=> białe ryby
=> tłuste ryby
=>brokuły, szpinak i marchew
=>drób z hodowli naturalnych
=> rozmaryn, tymianek, czosnek i szałwię
Na kolacje dobrze jest włączyć takie produkty jak:
=>lekkie sałatki
=> zupy z warzyw korzeniowych
=> ziarno jęczmienia i prosa
=> salatki z owocami i migdałami
=> niskotłuszczowe sery
=> awokado
Na desery i przekąski dobrze jest włączyć takie produkty jak:
=> winogrona
=> daktyle
=> kiwi
=> owoce cytrusowe
=> jagody
=> niesłodzone soki ze świeżych owoców i warzyw
=> owoce suszone
=> świeże orzechy i nasiona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz