Jest to prawdziwy skarbiec składników odżywczych i innych roślinnych związków chemicznych, fitozwiązków, które nie tylko chronią przed chorobami, ale mają właściwości lecznicze i wzmacniające.
KLEMENTYNKI
100= > 21 kcalStanowią bogate źródło wit C, zawierają trochę potasu i wit z grupy B. Dostarczają organizmowi znacznych ilości kwasu foliowego.
GREJPFRUTY
100g => 37 kcalZawierają dużo witaminy C , są bogatym źródłem potasu. Znajduje sie w nich dużo karotenoidów, w tym beta-karotenu. W białej części owocu i otaczającej cząstki błonce zawarta jest pektyna i bioflawonoidy, dlatego warto jeść je w całości.
CYTRYNY
100g => 37 kcalCytryny bardzo dużo wit C, są także niewielkim źródłem niektórych wit z grupy B, wit E, znaczących ilości potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Zawierają także dużo bioflawoidów i substancji śluzowej, która korzystnie działa na błonę śluzową przewodu pokarmowego i żołądka, pobudza także działanie trzustki i wątroby.
LIMONKA
100g => 10 kcaljest najbardziej kwaśnym owocem cytrusowym , zawiera więcej wit C niz grejpfruty lecz nieco mniej niż pomarańcze i cytryny. Jej sok używa się do doprawiania i aromatyzowania innych produktów, a zwłaszcza drinków.
POMARAŃCZE
100g => 44kcalZawierają wit C, beta-karoten oraz bioflawonoidy, wit P.
Wartość odżywcza szklanki soku pomarańczowego jest dosyć duża, porcja taka pokrywa 110% zapotrzebowania na wit C, 8% na tiaminę, 8% na kwas foliowy, 4% na witB6, 4% na magnez, 2%na fosfor, białko, wit A, ryboflawinę, wapń i żelazo. Wysoka zawartość potasu (250mg) i minimalna sodu (1mg) czynią sok pomarańczowy jednym z ważniejszych produktów odżywczych dla cierpiących na choroby serca, nadciśnienie i problemy z obrzękami.
Część ludzi cierpiących na migreny zdradza nadwrażliwość na któryś rodzaj cytrusów lub też wszystkie. Atak choroby może wywołać nawet wdychanie zawartej w skórce oleistej substancji aromatycznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz