Kluski:
· ziemniaki 1 kg
· żółtka 1 szt
· sól 1 łyżeczka
· mąka pszenna
· mąka ziemniaczana
Sos:
· mięso wieprzowe 1/2 kg
· cebula 1 szt
· olej 2 łyżki
· curry 1/2 łyżeczki
· sól
· pieprz
· ziele angielskie 3 szt
· listek laurowy 2 szt
· kostka rosołowa 1/2 szt
· woda 1-2 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżeczki
· papryka słodka mielona
· ziemniaki 1 kg
· żółtka 1 szt
· sól 1 łyżeczka
· mąka pszenna
· mąka ziemniaczana
Sos:
· mięso wieprzowe 1/2 kg
· cebula 1 szt
· olej 2 łyżki
· curry 1/2 łyżeczki
· sól
· pieprz
· ziele angielskie 3 szt
· listek laurowy 2 szt
· kostka rosołowa 1/2 szt
· woda 1-2 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżeczki
· papryka słodka mielona
Kluski:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą
ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce
wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką
pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą
odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy
dziurkę.
Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski,
zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.
Sos:
Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję
solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na
ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec
smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso
z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem
angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu.
Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję
jeszcze ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz