· wywar mięsny 1,5 L
· kapusta kiszona 40 dag
· ziemniaki 3-4 szt
· grzyby suszone 2-3 szt
· słonina 10 dag
· cebula 2 szt
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· natka pietruszki
· ser biały 10-15 dag
· sól
· pieprz
· ziele angielskie
· przyprawa do zup
· kapusta kiszona 40 dag
· ziemniaki 3-4 szt
· grzyby suszone 2-3 szt
· słonina 10 dag
· cebula 2 szt
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· natka pietruszki
· ser biały 10-15 dag
· sól
· pieprz
· ziele angielskie
· przyprawa do zup
Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać,
opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Grzyby
umyć, namoczyć, ugotować, pokroić w paseczki. Słoninę pokroić w kostkę,
częściowo stopić, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, wymieszać z
mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i grzybami,
chwile pogotować, doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać, twarożek
pokroić w kostkę, rozłożyć na talerze i zalać gorącą zupą, zaraz
podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz