Translate

wtorek, 28 lipca 2015

Kapuśniak Colbert

  
· wywar mięsny 1,5 L
· kapusta kiszona 40 dag
· ziemniaki 3-4 szt
· grzyby suszone 2-3 szt
· słonina 10 dag
· cebula 2 szt
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· natka pietruszki
· ser biały 10-15 dag
· sól
· pieprz
· ziele angielskie
· przyprawa do zup

 Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić w paseczki. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i grzybami, chwile pogotować, doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać, twarożek pokroić w kostkę, rozłożyć na talerze i zalać gorącą zupą, zaraz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz