mąka 25 dag
jajka 4 szt
kremówka 4 łyżki
masło 12 dag
olej 2 łyż
mielone orzechy laskowe 5 dag
brukselka 80 dag
ser żółty 10 dag
cebula 4 szt
kwaśna śmietana 15 dag
musztarda 2 łyżeczki
płatki migdałów 5 dag
sól
pieprz
jajka 4 szt
kremówka 4 łyżki
masło 12 dag
olej 2 łyż
mielone orzechy laskowe 5 dag
brukselka 80 dag
ser żółty 10 dag
cebula 4 szt
kwaśna śmietana 15 dag
musztarda 2 łyżeczki
płatki migdałów 5 dag
sól
pieprz
Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone
orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut). Brukselkę gotować 10
minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju.
Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i
pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii
(średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm).
Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną. Posypać płatkami migdałów,
piec 40 minut w temp 200 stc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz