JABŁKA
100g => 47 kcalJabłka są bogate w rozpuszczalny błonnik pektynę, która pomaga w eliminacji cholesterolu. Pektyna łączy się z metalami ciężkimi (ołów, rtęć) i pozwala organizmowi szybciej się ich pozbyć.
Jabłka zawierają także kwas winny i jabłkowy, który wspomaga trawienie.
Zawarta w jabłkach wit C wzmacnia układ immunologiczny organizmu.
Korzystnie wpływa na serce i krążenie.
Jabłka są idealne dla osób chorujących na artretyzm, reumatyzm, biegunkę, stany zapalne przewodu pokarmowego.
GRUSZKI
100g =>55 kcalSą bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika- pektyny. Pektyna nie tylko pełni rolę regulatora pracy jelit, lecz takze pomaga eliminacji cholesterolu z organizmu.
Zawierają też sporo wit C, niewiele wit A oraz troszke wit E, oraz sporo potasu.
Suszone gruszki to cenne źródło białka, żelaza i błonnika.
Gruszki sa lekkostrawne, więc poleca sie je cierpiacym na schorzenia żołądkowe i rekonwalescentom.
RABARBAR
100 g => 7 kcalRabarbar zawiera niewielka ilość witaminy A i C, sporo potasu i magnezu i wapnia. Niestety w jadalnych łodygach znajduje się też kwas szczawiowy który zakłóca przyswajanie wapnia.
Liście rabarbaru zawierają ogromne ilości kwasu szczawiowego - nie wolno ich jeść!
Nie poleca sie go osobom cierpiącym na skazę moczanową i kamienie nerkowe.
ŚLIWKI
100g => 20 kcalŚliwki zawierają bardzo niewielkie ilości witaminy C oraz skromne ilości wit A i E. Są jednak bogatym źródłem potasu.
WIŚNIE I CZEREŚNIE
100g => 48 kcalZawierają dużo potasu, są źródłem wit C i bioflawonoidów, dzięki czemu zaliczają się do produktów o działaniu przeciwutleniającym.
Na szczególną uwagę zasługują jednak ze względu na zawartość kwasu elaginowego, który hamuje wzrost komórek nowotworowych.
NEKTARYNKI I BRZOSKWINIE
100g =>47 kcalZawierają sporo wit C, nektarynki nawet więcej niż brzoskwinie.
Niewielkie ilości błonnika, beta-karotenu i składników mineralnych.
Suszone brzoskwinie dostarczają organizmowi o wiele więcej kalorii, 100g prawie w całości zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na żelazo i 1/3 zapotrzebowania na potas.
Brzoskwinie z puszki są oczywiście bardzo smaczne, lecz pod względem zawartości składników odżywczych ich wartość jest niewielka, Prawie cała wit C niszczy się podczas procesu przetwarzania, a owoce zalewa sie bardzo słodkim syropem, przez co są wysokokaloryczne.
Brzoskwinie i nektarynki nie zawierają tłuszczu i sodu, dlatego są idealnym produktem dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i nadciśnieniem.
MORELE
suszone 100g => 188 kcalświeże 100g => 31 kcal
Morele zawierają duże ilości beta-karotenu, który organizm przetwarza na wit A.
Dojrzałe świeże morele są idealne w diecie wszystkich cierpiacych na częste infekcje lub choroby skóry, a także osób z grupy wysokiego ryzyka zachorowalności na raka, np palaczy.
Suszone morele zawierają dużo błonnika , są więc znakomitym środkiem na zaparcia, znajduje się w nich jednak dużo cukru, tak że chorzy na cukrzycę powinny spożywać je w niewielkich ilościach.
Większość dostępnych w sklepach suszonych moreli konserwuje się dwutlenkiem siarki, który może wywoływać ataki astmy, dlatego przed spożyciem nalezy dokładnie je umyć.
Kobiety w wieku prokreacyjnym powinny codziennie jeść kilka suszonych moreli, ponieważ owoce te zawierają dużo żelaza. Znajdujący sie w morelach potas pobudza organizm do wydalania nadmiaru wody i soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz