Translate

poniedziałek, 27 lipca 2015

Pączusie po bawarsku


 

 · drożdże świeże 3 dag
· mleko 3,2% 1/4 Litra
· mąka krupczatka 50 dag
· masło 10 dag
· cukier 10 dag
· jajka 2 szt
· sól
· skórka z cytryny 1 lyżka
· rodzynki 15 dag
· olej 1 Litr
cukier puder 2 łyżki

 Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz