· drożdże świeże 3 dag
· mleko 3,2% 1/4 Litra
· mąka krupczatka 50 dag
· masło 10 dag
· cukier 10 dag
· jajka 2 szt
· sól
· skórka z cytryny 1 lyżka
· rodzynki 15 dag
· olej 1 Litr
cukier puder 2 łyżki
· mleko 3,2% 1/4 Litra
· mąka krupczatka 50 dag
· masło 10 dag
· cukier 10 dag
· jajka 2 szt
· sól
· skórka z cytryny 1 lyżka
· rodzynki 15 dag
· olej 1 Litr
cukier puder 2 łyżki
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i
odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko,
masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać
rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe
kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać
tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony
kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać
na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz