Translate

wtorek, 28 lipca 2015

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

  
Kluski:
· ziemniaki 1 kg
· żółtka 1 szt
· sól 1 łyżeczka
· mąka pszenna
· mąka ziemniaczana
Sos:
· mięso wieprzowe 1/2 kg
· cebula 1 szt
· olej 2 łyżki
· curry 1/2 łyżeczki
· sól
· pieprz
· ziele angielskie 3 szt
· listek laurowy 2 szt
· kostka rosołowa 1/2 szt
· woda 1-2 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżeczki
· papryka słodka mielona 

 Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz