Translate

piątek, 31 marca 2023

Jarmuż

 



Zawiera sulforafan. silnie przeciwutleniający związek o właściwościach antynowotworowych.
Występują w nim także przeciwutleniające karotenoidy, które przeciwdziałają wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej oka oraz zapobiega zaburzeniu prawidłowego widzenia po zmroku.
Jarmuż zawiera związki, które niszczą bakterię, która wywołuje wrzody i dwunastnicy.
Jest także doskonałym źródłem wapnia, które wzmacnia kości, jest zalecany przy leczeniu osteoporozy.
Zawiera także witaminę K, która pomaga w procesach krzepnięcia krwi.
Ma także potas - który jest potrzebny przy prawidłowym funkcjonowaniu serca, chroni przed chorobami naczyniowo - sercowymi.
A antyoksydanty zawarte w jarmużu spowalniają procesy starzenia, chronią organizm przed atakiem wolnych rodników oraz wzmacniają komórki naskórka. Pomagają także z walce ze stanami zapalnymi skóry, alergią oraz łuszczycą.
Jarmuż jest idealnym warzywem do spożywania go w okresie jesienno - zimowym ponieważ wykazuje prozdrowotne właściwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz