CIASTO:
mąka pszenna - 2 szklanki
jajka - 3 szt
cukier - 1 i 1/3 szkl
olej - 1 i 1/3 szkl
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Szpinak mrożony rozdrobniony - 2000 g
kakao - 3 łyżeczki
kisiel w proszku - 1 op
MASA:
śmietana 36% - 500 ml
cukier puder - 3 łyżki
serek mascarpone - 250g
krem czekoladowy np nutella
Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.
Ciasto dzielimy na 3 części,
do pierwszej dodajemy kisiel w proszku i mieszamy dokładnie,
do drugiej dodajemy rozmnożony i odsączony szpinak i dokładnie mieszamy,
do trzeciej części dodajemy kakao w proszku i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy w kształcie serca wyłożonej papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 180stC i pieczemy ok 25 minut.
Każdy kolor pieczemy osobno.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części.
Z ciasta brązowego i zielonego skrawamy delikatnie wierzch i drobno kruszymy.
Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.
Pierwszą część ciasta przekładamy masą, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy kolejną część masy śmietanowej i kolejna część ciasta, teraz smarujemy cisto kremem czekoladowym np nutellą, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.
Chłodzimy około 3 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz