Translate

środa, 8 marca 2023

Torcik serduszko kolorowe




CIASTO:

mąka pszenna - 2 szklanki
jajka - 3 szt
cukier - 1 i 1/3 szkl
olej - 1 i 1/3 szkl
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki

Szpinak mrożony rozdrobniony - 2000 g

kakao - 3 łyżeczki
kisiel w proszku - 1 op
MASA:

śmietana 36% - 500 ml
cukier puder - 3 łyżki
serek mascarpone - 250g

krem czekoladowy np nutella

Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. 

Ciasto dzielimy na 3 części, 

do pierwszej dodajemy kisiel w proszku i mieszamy dokładnie,

do  drugiej dodajemy rozmnożony i odsączony szpinak i dokładnie mieszamy,

do trzeciej części dodajemy kakao w proszku i dokładnie mieszamy.


Ciasto przekładamy do formy  w kształcie serca wyłożonej papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 180stC  i pieczemy ok 25 minut.

Każdy kolor pieczemy osobno.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części.

Z ciasta brązowego i zielonego skrawamy delikatnie wierzch i drobno kruszymy.

Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i  dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.
Pierwszą część ciasta przekładamy masą, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy kolejną część masy śmietanowej i kolejna część ciasta, teraz smarujemy cisto kremem czekoladowym np nutellą, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.
Chłodzimy około 3 godzin.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz