Translate

niedziela, 5 marca 2023

Pomarańcze

 


1 średniej wielkości pomarańcza dostarcza wit C wiecej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby.
Witamina C pomaga wytwarzać kolagen, niezbędny dla zdrowej skóry, odgrywa on ważną rolę w podtrzymaniu sił obronnych organizmu w walce z infekcjami bakteryjnymi. Jako przeciwutleniacz kolagen zapobiegania szkodom wyrządzonym przez wolne rodniki oraz pomaga w hamowaniu rozwoju niektórych rodzajów raka.
Pomarańcze zawierają także tiaminę i kwas foliowy i wit z grupy B.
W błonie oddzielającej  części pomarańczy znajdują się składniki stanowiące o wartości odżywczej owoców - pektyna ( rodzaj rozpuszczalnego błonnika występującego zwłaszcza w jabłkach, cytrynach i czerwonych porzeczkach), wysoki poziom pektyny może obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
w błonie oddzielającej od siebie poszczególne części pomarańczy występują także bioflawonoidy - które mają właściwości przeciwutleniaczy.
Najlepiej jest zjadać pomarańcze całe, a nie tylko wypijać z nich sok


1 komentarz: