Translate

wtorek, 14 marca 2023

Faszerowane piersi ze szpinakiem


pierś z kurczaka - 2 szt
mrożony szpinak - 25 dag
serek topiony ziołowy - 10 dag
czosnek - 3 ząbki
ser żółty - 2 plastry
sól
pieprz kolorowy
jajko
bułka tarta
olej

piersi kurczaka opłukać i osuszyć delikatnie.
Każdą pierś rozkroić ale nie całkowicie do końca, aby był większy płat i delikatnie go rozbić, następnie posypać solą i pieprzem.
Szpinak włożyć na patelnie i na małym ogniu mieszać go delikatnie rozmrażając. Następnie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na kawałeczki serek topiony. 
Odparować nadmiar wody, tak by powstał gęsty sos szpinakowy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na rozbitej piersi kurczaka położyć plaster sera żółtego najlepszy gouda, na nim gesty sos szpinakowy, złożyć na pół.
Jajko umyć, wybić do miseczki, roztrzepać widelcem.
Bułkę tartą wsypać na talerz.
Piersi faszerowane delikatnie wkładamy do roztrzepanego jajka a następnie do bułki tartej, obsypujemy nią z każdej strony. 
Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy płomień pod nią i układamy delikatnie faszerowane piersi, smażymy na niedużym ogniu, 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz