Ciasto:
mąka pszenna - 3 szkl
sól- szczypta
żółtko - 1 szt
masło stopione - 2 łyżki
ciepła woda- ok 3/4 szkl
FARSZ:
40 dag kapusty kiszonej
pieczarki 50 dag
cebule 3 szt
sól
pieprz kolorowy
olej do smażenia
FARSZ:
Kapustę lekko przepłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić.
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić(3 małe pieczarki odłożyć)
2 cebulę obrać , opłukać i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku i przesmażyć razem parę minut, lekko przestudzić.
Kapustę z pieczarkami i cebulą zmielić w maszynce, ponownie doprawić do smaku.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody.
Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.
W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by się nie przykleiły do dna garnka, po wypłynięciu gotować około 5 minut.
Cebulę która nam została obrać opłukać i pokroić, pieczarki obrane i opłukane pokroić w plasterki i podsmażyć razem na odrobinie oleju.
polać tym gotowe pierożki
Pierogów z pieczarkami chyba jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń