Translate

piątek, 25 stycznia 2019

Zioła i przyprawy które redukują poziom glukozy

CYNAMON
przyprawa ta wydłuża proces przetwarzania cukrów i powoduje ich stopniowe przyswajanie
można go stosować do smażonych jabłek i naturalnego ryżu.

POKRZYWA
Napar z niej zwiększa wydzielanie insuliny i hamuje wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego, a także usprawnia metabolizm.
wystarczy pić napar 1 szklankę dziennie, a wiosną i latem jadać surówki z dodatkiem młodych liści pokrzywy (wystarczy przelać je wrzątkiem na sicie, a nie będą parzyć).

KOZIERADKA
Nasiona kozieradki można znaleźć w przyprawach np curry lub w zestawie przypraw do ryb.
można także kozieradkę dodawać do pikantnych wypieków
Kozieradka zwiększa wydzielanie insuliny i spowalnia wchłanianie składników z układu pokarmowego.

MORWA BIAŁA
napar z liści morwy białej zwiększa wydzielanie insuliny  i hamuje wchłanianie cukrów z przewodu   pokarmowego- wystarczy pić 1 szklankę dziennie tego naparu.

ŻEŃ-SZEŃ
 korzeń żeń-szenia zwiększa wydzielanie insuliny  i hamuje wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego, zwiększa także odporność i przyspiesza metabolizm.- wystarczy 2 szklanki dziennie wypic.
WAŻNE: trzeba pić go z umiarem, gdyż zmienia tempo przetwarzania i przyswajania leków, należy zachowac ok1,5-2 godzin odstępu między lekami na naparem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz