To nietuczący dodatek do mięsa, a z serem feta lub owocami może być pysznym daniem...
Sałatę masłową znają wszyscy,ale mamy także do wyboru parę gatunków innych sałat. Różnią się one od siebie nie tylko kształtem,kolorem, ale też i smakiem.
Sałata głowiasta masłowa
ma luźną główkę o miękkich liściach. Najczęściej spotykana w Polsce, Tradycyjnie jada się ją ze śmietaną. Ma delikatny smak. Najbardziej kruche wewnętrzne małe liście. Nie wolno kroić jej nożem- bo natychmiast traci kruchość i smak.
Można ją przechowywać tylko 2-3 dni
Sałata lodowa
bardzo krucha, w smaku obojętna, doskonale nadaje się do sałatki greckiej lub hawajskiej.
świetnie się przechowuje- nawet do 2 tygodni.
Sałata Rzymska
zwana inaczej endywią letnią,
tworzy wydłużone luźne główki o grubych, mięsistych liściach.
uznawana jest za najdelikatniejszą w smaku.
można ją gotować i przyrządzać np jak szpinak.
najsmaczniejsze są młode liście.
świetnie nadaje się do sałatek, a także zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz