poniedziałek, 14 stycznia 2019

Włoszczyzna - podstawa sosów

ZESTAW DO DROBIU
w jego skład wchodzą:
świeża natka pietruszki, ziele estragonu i dymka.
dodaj do zieleniny umytą marchew i pęczek koperku, a taki zestaw będzie wyjątkowo aromatyczny i mocny.
Taka tradycyjna mieszanka będzie doskonałą bazą do esencjonalnego sosu, który wyśmienicie pasuje do białego mięsa, np. pieczonego kurczaka.
Podkreśla jego delikatny smak, dodaje mu także ziołowej świeżości.

ZESTAW DO WOŁOWINY I DZICZYZNY:
połącz ze sobą:
świeżą dymkę, korzeń pietruszki, nać selera oraz zioła: szałwię, rozmaryn, a także skórkę ze sparzonej pomarańczy.
Ten dość oryginalny miks łączy w sobie wiele intensywnych smaków: ostrość ziół, gorycz skórki pomarańczy i słodką dymkę.
Warto więc z tego zestawu przygotować sos, którym możesz polać mięsa o równie wyrazistym aromacie, np. pieczeń wołową.

ZESTAW DO RYB:
ta wyjątkowa mieszanka opiera się głównie na:
estragonie oraz tymianku.
w skład takiego zestawu wchodzą jeszcze:
świeża natka pietruszki, korzeń i natka selera, cienka skórka ze sparzonej cytryny oraz pół papryczki pepperoni (ale zanim dodasz papryczkę do zestawu - usuń gniazda nasienne)
Taki sos ma pikantny, lekko kwaśny smak, dlatego super pasuje np do grillowanego pstrąga.

ZESTAW DO WIEPRZOWINY:
w jego skład wchodzą:
korzeń pietruszki, kilka ząbków czosnku, marchew, natka pietruszki, lubczyk, tymianek cytrynowy oraz oregano, możesz także dodać do niego pasek czerwonej papryki.
Oregano i tymianek nadają sosom oryginalny śródziemnomorski smak, a czosnek ostrość.
Sosem przygotowanym na bazie takiego zestawu możesz polać np: smażoną wieprzowinę

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza