Translate

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Pachnący przewodnik

BAZYLIA
bardzo aromatyczna dzięki dużej zawartości lotnych olejków
idealna do potraw z pomidorami

ESTRAGON
ze względu że ma specyficzny wyrazisty smak może zastąpić sól w dietach bezsolnych, a także pieprz i ocet w dietach przecie niestrawności.
idealny dodatek do zielonej sałaty, zup, pieczeni, kotletów i marynat

MAJERANEK
nadaje potrawą specyficzny smak i aromat.
idealny do pasztetów, flaków, zupy grochowej  i fasolowej oraz dań z kapusty

MELISA
do celów przyprawowych stosuje się świeże i suszone listki
nadaje ona potrawom wyrazisty cytrynowy smak
idealna do potraw z twarożkiem czy sałatek..

NATKA
zawiera sporo wit C i żelaza
dobrze współpracuje z innymi ziołami
powinno się ją jak najczęściej stosować

LUBCZYK
ma zapach podobny do selera oraz gorzkawy smak
używać go można zamiast przyprawy maggi do zup i siekanego mięsa

OREGANO
mak smak trochę ostrzejszy niż majeranek i lekko gorzkawy
można nim nacierać mięso przed pieczeniem i stosować też do pizzy

RZEŻUCHA
zawiera witaminy C, E, K oraz żelazo, wapń, siarkę i jod.
jego ostry pikantny smak zawdzięczamy olejkom siarczkowym
najlepiej stosować ją świeżą jako dodatek do zimnych dań i sosów

TRYBULA
zioło to ma unikatowy smak i zapach...
dobre do sosów, potraw z jajek oraz drobiu

TYMIANEK
popularny w kuchni francuskiej, włoskiej oraz hiszpańskiej
pasuje do potraw duszonych w winie oraz pieczenia mies, drobiu i ryb
a także używany do dań z roślin strączkowych, marynat, aromatyzuje octy i oleje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz