BAZYLIA
bardzo aromatyczna dzięki dużej zawartości lotnych olejków
idealna do potraw z pomidorami
ESTRAGON
ze względu że ma specyficzny wyrazisty smak może zastąpić sól w dietach bezsolnych, a także pieprz i ocet w dietach przecie niestrawności.
idealny dodatek do zielonej sałaty, zup, pieczeni, kotletów i marynat
MAJERANEK
nadaje potrawą specyficzny smak i aromat.
idealny do pasztetów, flaków, zupy grochowej i fasolowej oraz dań z kapusty
MELISA
do celów przyprawowych stosuje się świeże i suszone listki
nadaje ona potrawom wyrazisty cytrynowy smak
idealna do potraw z twarożkiem czy sałatek..
NATKA
zawiera sporo wit C i żelaza
dobrze współpracuje z innymi ziołami
powinno się ją jak najczęściej stosować
LUBCZYK
ma zapach podobny do selera oraz gorzkawy smak
używać go można zamiast przyprawy maggi do zup i siekanego mięsa
OREGANO
mak smak trochę ostrzejszy niż majeranek i lekko gorzkawy
można nim nacierać mięso przed pieczeniem i stosować też do pizzy
RZEŻUCHA
zawiera witaminy C, E, K oraz żelazo, wapń, siarkę i jod.
jego ostry pikantny smak zawdzięczamy olejkom siarczkowym
najlepiej stosować ją świeżą jako dodatek do zimnych dań i sosów
TRYBULA
zioło to ma unikatowy smak i zapach...
dobre do sosów, potraw z jajek oraz drobiu
TYMIANEK
popularny w kuchni francuskiej, włoskiej oraz hiszpańskiej
pasuje do potraw duszonych w winie oraz pieczenia mies, drobiu i ryb
a także używany do dań z roślin strączkowych, marynat, aromatyzuje octy i oleje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz