Żółta zwykła -
smak -bardzo ostry,piekący
używać do - sałatek,zup,sosów, mięsa,ryb, potraw z jajek
krążki cebuli można smażyć w cieście piwnymi podawać jako gorącą przekąskę.
Dymka-
smak - podobny do cebuli żółtej, ale nieco ostrzejszy
używać do - sałatek i potraw chińskich
ugotowane dymki to smaczna i oryginalna jarzynka do pieczonych i smażonych mięs.
Czerwona -
smak- ostry, ale nie aż tak piekący jak w cebuli żółtej
używać do - kanapek i sałatek, głównie ze względu na jej walory dekoracyjne.
Szalotka -
smak - ostry, bardzo charakterystyczny, cebulowo - czosnkowy smak
używać do - sałatek (surowa i marynowana), grillowanych mięs i ryb, ciepłych i zimnych sosów, aromatyzowania masła.
szalotkę często wykorzystuje się w kuchn francuskiej, a także tajskiej i chińskiej.
Perłowa-
smak - delikatny, niezbyt ostry
używać do - marynat i pikli.
zamarynowane w occie cebulki można dodawać do sałatek lub wykorzystywać do szaszłyków.
Biała -
smak - łagodny, lekko słodkawy
używać do - faszerowania, przyrządzania sałatek, zup i sosów.
biała cebula jest popularna w kuchni hiszpańskiej
NIE BĘDZIESZ PŁAKAĆ PODCZAS KROJENIA CEBULI JEŚLI:
-przed posiekaniem sparzysz cebulę wrzątkiem
- użyjesz bardzo ostrego noża
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz