Translate

czwartek, 31 stycznia 2019

Najpopularniejsze przyprawy i ich działanie

MIĘTA
zawiera: 
mentol, flawonoidy
pasuje:
 do jagnięciny, twarożków, jogurtu surówek, deserów owocowych, lodów i drinków
działa na:
pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, zespole jelita drażliwego, skurczach jelit, zaburzeniach produkcji żółci, wzdęciach, kolce

NATKA PIETRUSZKI
zawiera:
olejki esencjonalne, wit C,beta-karoten, chlorofil i flawonoidy
pasuje:
zup, sałat, surówek,sosów, potraw z ziemniaków, jaj, serów
działa na:
działa moczopędnie, pobudza wątrobę, ułatwia trawienie, pomaga przy wzdęciach.

KOPER
zawiera:
olejki eteryczne, sole mineralne oraz flawonoidy
pasuje:
do sałatek, ziemniaków, zup potraw z jaj, potraw z ryb oraz do kwaszenia ogórków
działa na:
likwiduje wzdęcia, stymuluje wątrobę, poprawia trawienie
jest moczopędny, stosuje się go w stanach zapalnych pęcherza oraz kamienicy nerkowej, Korzeń i nasiona wykorzystuje sie w kuracjach na utrzymanie szczupłej sylwetki.

BAZYLIA
zawiera:
olejki eteryczne,wit C, garbniki, potas, mangan, sterole roślinne
pasuje:
do pasztetów, twarogu, jaj, omletów, sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, owoców morza, warzyw, do potraw kuchni włoskiej
działa na:
zmniejsza wzdęcia, wspomaga trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie.

MAJERANEK
zawiera:
olejek lotny, garbniki, wiele soli mineralnych oraz kwasy organiczne
pasuje:
do tłustych pieczeni, bigosu, kiełbas, stosuje sie go też do farszów mięsnych, do gęsiny, baraniny, wieprzowiny, żurku, grochówki i flaków
działa na:
zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie - głównie tłuszczów

TYMIANEK
zawiera:
olejki eteryczne, kobalt, chrom, kwasy organiczne, żywice, cukry, garbniki i flawonoidy
pasuje:
do zapiekanek, potrawek, marynat, potraw z drobiu, do ciężkich zawiesistych zup i sosów, pieczeni cielęcej, pieczeni wołowej, do kaczki, królików, dziczyzny, bigosu i pasztetów
działa na:
ułatwia rozbijanie tłuszczów, przyspiesza proces trawienia

CZĄBER
zawiera:
garbniki, oleje lotne, żywice, a także wiele soli mineralnych
pasuje:
do zupy fasolowej i grochowej, fasolki szparagowej, potraw z roślin strączkowych, ziemniaków, kapusty, grzybów i dziczyzny
działa na:
przyspiesza trawienie, reguluje prace jelit, jest pomocny w biegunkach, nieżyty żołądka

SZAŁWIA
zawiera:
olejki eteryczne, wit B, goryczkę, garbniki, flawonoidy i kwasy organiczne
pasuje:
do potraw i roślin strączkowych, tłustych mięs, smażonej wątróbki, kotletów cielęcych, wieprzen wieprzowej, drobiu, marynat, sosów i zup
działa na:
pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała biegunce



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz